www.speleman.se

Folkmusik i Sydöstra Småland

Nybrobygdens Spelemän

Spelmansstämman i GlasriketSpelmansstämman i Glasriket lördag 28 juni 2014


Lördagen efter midsommar är det dags igen! Klockan 14 blåses stämman traditionsenligt in, och se'n rullar det på
långt in på natten! I år har vi glädjen att presentera Anders & Bengt Löfberg samt Eva Blomqvist Bjärnborg & Sabina Henriksson!


Scenframträdanden blir i år inne på logen! Buskspel utomhus eller i stugorna alltefter väderlek!

Program 2014

 

14.00   Stämman blåses in / kort invigningstal

 

14.10   Allspel - låtarna hittar du under fliken allspelslåtar

 

14.30   Eva & Sabina på scenen

 

15.15   Spellista för gästande spelmän

 

15.45   Nybro Folkdanslag

 

16.15   Bengt & Anders Löfberg på scenen

 

17.00   Spellista och buskspel

 

19.00   Dansen börjar - spellista på logen

Eva Blomquist-Bjärnborg
      &
Sabina Henriksson
Eva och Sabina började som tonåringar att spela folkmusik på fiol vid 70-talets början. Dessa två småländska spelmän, ursprungligen från Norrahammar utanför Jönköping, tog intryck av andra spelmän som Tage Johansson, Bengt Löfberg och Pelle Björnlert med flera. I sin tur inspirerade de många år andra unga spelmän som försökte att efterhärma gunget och draget Eva och Sabina hade i sitt helt improviserade samspel.


I en begynnande folkmusikvåg var de bland de första tjejerna ur en ny generation spelmän som började använda låtarna i nya sammanhang, bl.a. var de ofta anlitade att spela till dans vid olika s.k. Danshus runt om i landet. Det är många polskedansare som har svängt om till Evas och Sabinas dansanta och rytmiska spel. Samtidigt började Rikskonserter boka unga spelmän och dansare för att göra konserter med folkmusik och –dans för skolelever. Eva och Sabina var under många år flitigt använda i musikproduktioner för barn i olika åldrar. De syntes och hördes mycket i TV och radio, spelade in flera skivor och var synliga på spelmansstämmar och festivaler både inrikes och utrikes samt var också spellärare på många kurser och läger för barn, ungdomar och vuxna.


Idag är Sabina Henriksson verksam som frilansande musikant, vissångerska, föreläsare och författare. Eva Blomquist-Bjärnborg, som också är riksspelman, arbetar huvudsakligen som fiolpedagog inom kommunala musikskolan i Alvesta. Hon frilansar också med låtspel i form av kurser och konserter m.m. Tillsammans med Heléne Ingvarsdotter bildar de folkmusikgruppen SHE. Mer info finns på Sabinas hemsida www.sabinahenriksson.se

Bengt & Anders Löfberg
Bengt Löfberg - Riksspelman med zornmärket i guld. Bengt är en central person i utvecklandet av spelet och dansen rörande den sydöstsvenska slängpolskan och är en högt uppskattad dansspelman. Han är en stilbildare inom den småländska folkmusiken och en stor förebild för många spelmän.


Anders Löfberg - Riksspelman, traditionsbärare och multiinstrumentalist utbildad på Kungl. musikhögskolans folkmusiklinje. Anders står med ena foten stadigt i det traditionella spelet och med den andra i det nyskapande och experimentella. Kan även höras ihop med Emilia Amper, Nordic och norska Majorstuen.


Nu möter vi far och son och resultatet av många års spelande tillsammans. Det blir unison- och stämspel på fioler och cello i ett tätt, rytmiskt och dansant samspel av låtar från Småland med omnejd.